stenvallKuvataiteilija Kaj Stenvall on asunut Ruissalossa vuodesta 2004. Mikä houkutti tamperelaislähtöisen, Sauvossa asuneen ja sieltä Helsinkiin muuttaneen taiteilijan valitsemaan uudeksi kotipaikakseen juuri Ruissalon?

Jouko Lehtosen Ruissalo-seminaarissa haastattelema Kaj Stenvall kertoi halunneensa ensisijaisesti vain pois Helsingistä. Uuden, sopivan kotipaikan etsiminen kesti pitkään ja Villa Roman löytymisessä oli hieman sattumaakin mukana.

Kaj Stenvall kertoo käyneensä Ruissalossa ensimmäistä kertaa elokuussa 1972 Ruisrockissa. Tosikurja sää antoi tapahtumalle mutarock-nimen. Myöhemmät opiskeluaikaiset käynnit eivät tehneet mitään erityistä vaikutusta, saaren kulttuurihistoria ja pitsihuvilat olivat toki tiedossa.

Sama työhuone, eri aika

Nyt taiteilija Stenvall katselee Ruissaloa samasta työhuoneen ikkunasta kuin maineikas taiteilija Otto Mäkilä aikoinaan. Työhuone on sama, mutta maisema toinen. Villa Roman pihamaa oli Mäkilän aikaan kauppapuutarhana.

Myös työhuoneen käyttö oli toisenlaista. Kerrotaan, että Otto Mäkilä ei osallistunut perheen arkeen millään tavalla. Taiteilija oli rauhoittanut päivänsä omaan työskentelyyn, mietiskelyyn ja kirjallisiin töihin työhuoneessaan. Perhe asui naapurihuoneessa.

”Otto Mäkilä halusi ylläpitää 1920–30 -luvun romanttista taiteilijamyyttiä. Minun todellisuuteni on toisenlainen, osallistun aika lailla aktiivisemmin muuhun elämään. Joskus hieman harmittaa, ettei nykyisin ole mahdollista olla sillä tavalla etuoikeutettu. Se oli sitä aikaa”, Kaj Stenvall sanoo.

Sillan yli

Sillan ylittämisellä tuntuu olevan ruissalolaisille aivan erityinen merkitys. Muiden saarella asuvien tapaan myös Kaj Stenvall sanoo menevänsä kaupunkiin ”sillan yli”. Päiväkotireissut Puutarhakadulle, kaupassakäynti ja käynnit Helsingissä pari kertaa kuukaudessa vaativat sillan ylittämisen. Muutoin elämä keskittyy aika paljon Villa Romaan. Turun keskustassa hän kertoo käyvänsä hyvin harvoin.

”Silta ja etäisyys keskustaan, rauha, tila ja avaruus ovat minulle erittäin tärkeitä”, hän sanoo, mutta ei pidä sitä kaikkein olennaisimpana taiteilijan työssä. ”Olennaista on oma henkinen tila, luonto voi luoda puitteet ja helpottaa työskentelyä. Mielen tasapaino ratkaisee ja pään sisus”.

Marjukka Laitinen

Etsi

Website Security Test